AMSTERDAM - Nicolas Cage heeft zijn nieuwste filmrol gebaseerd op zijn vader. "In de eerste plaats wat zijn uiterlijk betreft, met dat wilde haar en die uitstraling van een geschifte wetenschapper", vertelt de acteur in Spits over zijn rol als Balthazar Blake in 'The Sorcerer's Apprentice'.

Ook de wijze lessen die het personage geeft, komen bij de vader van Cage vandaan. "Mensen moeten stoppen zich zorgen te maken, ze moeten geloven in zichzelf", geeft Cage als voorbeeld.

"Je weet nooit hoe veel tijd je hebt met de mensen van wie je houdt. Je moet dus van elkaars gezelschap genieten", is nog een les van zijn vader.

De 46-jarige Cage is altijd al geïnteresseerd geweest in de filmwereld. "Toen ik een jaar of zes was, keek ik veel televisie. Ik zat vaak op het tapijt voor dat apparaat. Dan probeerde ik uit te vinden hoe je daar nu in kon komen."

Beatles

De film 'East of Eden' met James Dean was bepalend voor de acteur. "Die film blies me omver. Het raakte me dieper dan welk liedje van de Beatles, welk boek of welk kunstwerk dan ook." Cage wist vanaf het moment dat hij de film op zijn vijftiende bekeek zeker dat hij het wilde gaan maken als acteur.

In 'The Sorcerer's Apprentice' leidt tovenaarsmeester Blake een jongen op tot tovenaar. Samen moeten de twee Manhattan van de ondergang redden door het op te nemen tegen de duistere magiër Maxim Horvath. De film draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.

The Sorcerer's Apprentice