LONDEN - Het supermodel Naomi Campbell zal in Leidschendam getuigen in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte ex-president van Liberia Charles Taylor.

Dat heeft een woordvoerster van Campbell vrijdag gezegd.

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) wil Campbell ondervragen over een zogeheten bloeddiamant die zij in 1997 van Taylor in Zuid-Afrika zou hebben gekregen.

Volgens de Amerikaanse actrice Mia Farrow, die de aanklagers ook als getuige op het oog hebben, heeft Campbell haar dat verteld.

Enge man

Campbell zei eerder dit jaar in een interview met de Amerikaanse praatprogrammacoryfee Oprah Winfrey dat zij niets met de zaak-Taylor te maken wil hebben omdat zij hem een enge man vindt.

Maar volgens de SCSL-rechters is de getuigenis van Campbell relevant voor de zaak. Taylor heeft namelijk in de rechtszaal ontkend dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad.

Straf bij weigeren

De drie rechters in de Taylor-zaak - Julia Sebutinde (Uganda), Richard Lussick (Samoa) en Teresa Doherty (Noord-Ierland) - wijzen Campbell er dan ook op dat zij kan worden veroordeeld wegens minachting van het hof, als zij weigert op 29 juli om 9 uur 's ochtends te komen opdagen in de Dokter van der Stamstraat in Leidschendam-Voorburg.

Daar houdt het SCSL de zittingen in het proces tegen Taylor in een rechtszaal die is geleend van het Hariri-Tribunaal. Dat eerste internationale terrorismetribunaal heeft zelf nog geen rechtszaken.

De rechters wijzen de tegenstribbelende Campbell ook op de straf die zij kan krijgen als zij wegens minachting van het hof wordt veroordeeld: maximaal zeven jaar cel en daarnaast een boete die kan oplopen tot 2 miljoen Sierra Leoonse leones (409 euro).

Bloedig conflict

In Sierra Leone woedde in de jaren '90 een bloedig conflict dat aan zeker 120.000 en mogelijk honderdduizenden mensen het leven heeft gekost.

Ex-president Taylor van Liberia moet terechtstaan vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij misdaden in buurland Sierra Leone.