AMSTERDAM - Roman Polanski krijgt snel te horen of Zwitserland hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van justitie zondag gezegd. Een datum is nog niet genoemd.

Polanski wacht al maanden op de beslissing van de Zwitserse autoriteiten. "Het duurt nu niet lang meer", beloofde de woordvoerder van justitie.

Polanski werd in september op verzoek van Amerika aangehouden in Zürich. De 76-jarige filmregisseur wordt in de VS gezocht vanwege verkrachtingszaak uit 1977.

Vlucht

De regisseur had toen seks met een 13-jarige, wat in Amerika geldt als verkrachting. Een jaar later ontvluchte Polanski vervolging door de VS te verlaten. De filmmaker vluchtte op de dag van zijn veroordeling naar Frankrijk, waar hij op vrije voeten bleef.

Eind oktober, een maand na Polanski's arrestatie, vroeg Amerika om zijn uitlevering. Sindsdien buigen de Zwitserse autoriteiten zich over het verzoek. De filmregisseur wacht het besluit af in zijn chalet in de Alpen.

Daar staat hij sinds december onder huisarrest. Mocht Zwitserland besluiten Polanski uit te leveren, kan hij in beroep gaan tegen die beslissing.