HILVERSUM - Mary Poppins heeft maandagavond vijf John Kraaijkamp Musical Awards gewonnnen. William Spaaij won als Bert de Schoorsteenveger de award voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musicalproductie.

Noortje Herlaar sleepte voor haar titelrol de award voor aanstormend talent in de wacht.

Actrice Maike Boerdam won een prijs voor haar rol als moeder Winifred Banks. Verder won de nieuwe musical van Joop van den Ende de prijzen voor beste decor en beste kostuums, beide van Bob Crowley.

Kleine producties

Voor haar rol van gevangene Roxy Hart in Chicago won Mariska van Kolck een award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical. Chicago won eveneens een award voor de liedteksten van Fred Ebb.

Bij de kleine producties gingen de hoofdprijzen naar Suzan Seegers voor haar acteerprestatie in Urinetown en naar Zjon Smaal voor zijn stripact in in The Full Monty. Acteur Vincent de Lusenet won een award voor zijn bijrol van Martin in de theatershow met zes strippende fabrieksarbeiders.

Ja zuster

De ANWB Publieksprijzen waren voor Ja zuster nee zuster en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Theaterproducent en voormalig Telegraafjournalist Henk van der Meyden kreeg een Oeuvre Award uit handen van Joop van den Ende. Simone Kleinsma won de Speciale Theater Award voor haar show Songs From The Heart.

De beste kleine musicals (maximaal vijftien castleden) waren maandagavond Dromen zijn bedrog en Urinetown met elk vier prijzen.

De alternatieve rockmusical Dromen zijn bedrog wist vier van de tien nominaties te verzilveren, waaronder die van beste regie (Frank Lammers), beste vrouwelijke bijrol (Jelka van Houten), beste script (Dick van den Heuvel en Sjoerd Kuyper) en beste muziek (Jan Tekstra). Urinetown had acht nominaties op zak. Behalve Seegers en Herlaar kreeg Urinetown-choreograaf Daan Wijnands een award, terwijl Jurrian van Dongen werd onderscheiden voor de vertaling.

Mannelijke bijrol

Swingmusical Hairspray had een prijswinnaar in de persoon van Marcel Visscher. De acteur kreeg een award voor beste mannelijke bijrol als presentator van The Corny Collins Show.

De Elvis-musical All Shook Up - Love Me Tender won een award voor het geluidsontwerp van Jeroen ten Brinke. Coen van der Hoeven won een award voor zijn lichtontwerp in Amandla! Mandela over het leven van Nelson Mandela.

Musical Awards