DEN HAAG - De rechters van het Speciaal Hof voor Sierra Leone moeten afzien van het verhoren van het voormalige supermodel Naomi Campbell in het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

Dat stelt de advocaat van Taylor in een maandag gepubliceerde reactie op een verzoekschrift van hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het SCSL.

Volgens Courtenay Griffiths, de belangrijkste raadsman van Taylor, is Hollis veel te laat gekomen met haar verzoek.

Oud gerucht

Het proces tegen Taylor loopt op zijn einde en er zou geen enkele reden zijn om nieuw onderzoek te doen naar een oud gerucht dat de oud-president van Liberia in 1997 diamanten zou hebben gegeven aan Campbell tijdens een ontmoeting in Zuid-Afrika.

Taylor staat terecht wegens vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. In het bloedige conflict ging het onder meer om de zogeheten 'bloeddiamanten'.

Milities met gedrogeerde kindsoldaten maakten in de jaren negentig jacht op bloeddiamanten. Daarbij vermoordden en verminkten zij tienduizenden mensen en verkrachtten ze massaal vrouwen. Taylor ontkent dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken had.

Oprah Winfrey

Volgens het verzoekschrift van Hollis weigert Campbell ook maar te praten met de aanklagers. Zij heeft dat via een advocaat laten weten.

In een interview met Campbell dat de Oprah Winfrey Show eerder deze maand uitzond, zei de 39-jarige actrice over Taylor: ,,Ik wil niets te maken hebben met de zaak van die man - hij heeft een aantal verschrikkelijke dingen gedaan, en ik wil mijn familie niet in gevaar brengen.''

Het SCSL zetelt in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown. De VN besloten echter in 2006 om veiligheidsredenen om de Taylor-zaak van het onstabiele West-Afrika over te hevelen naar Nederland. Het proces verhuisde eerder deze maand van een rechtszaal van het Internationaal Strafhof in Den Haag naar het gebouw van het Hariri-Tribunaal in Leidschendam-Voorburg.