'Actrice riskeert zelf aanklacht na beschuldiging'

AMSTERDAM - Regisseur Roman Polanski heeft vrijdag te maken gekregen met een nieuw probleem in de misbruikzaak die hem al decennia achtervolgt.

De Britse actrice Charlotte Lewis (42) stelde tijdens een persconferentie in Los Angeles dat de filmmaker zich aan haar heeft vergrepen in 1982, kort na haar 16e verjaardag.

Het incident zou hebben plaatsgevonden in het appartement van Polanski in Parijs. Polanski stelt op dit moment alles in het werk om te voorkomen dat de autoriteiten in Zwitserland hem uitleveren aan de Verenigde Staten.

Dat land wil de 76-jarige filmmaker, die op het moment onder huisarrest staat, berechten voor seksueel misbruik van een dertienjarig meisje in 1977.

Aanklacht riskeren

Een advocaat van de geplaagde regisseur stelde in een interview met de Franse nieuwszender i-Tele dat de inmiddels 42-jarige Charlotte Lewis een aanklacht riskeert als ze haar beschuldigingen blijft herhalen.

Advocaat Georges Kiejman verbaast zich over het feit dat de actrice drie jaar na het vermeende misbruik een rol had in de geflopte Polanski-film Pirates.

Als Lewis de beschuldigingen blijft volhouden ''is het aannemelijk dat we haar voor de rechter dagen'', aldus Kiejman.

Onwettige seks

Zijn mogelijkheden van beroep tegen de aanstaande uitlevering zijn inmiddels uitgeput. Polanski werd eind jaren '70 aangeklaagd wegens verkrachting, maar na een afspraak zwakte justitie dit af tot 'onwettige seks met een minderjarige'.

Het is in de VS niet ongebruikelijk dat een verdachte in ruil voor een bekentenis een lagere straf krijgt.

Opgepakt

De regisseur stelt verwijzend naar de deal met justitie dat hij zijn straf al heeft uitgezeten. Hij heeft echter nooit voor een rechter gestaan.

Uit vrees voor een lange celstraf vluchtte Polanski naar Frankrijk, waar hij jaren ongestoord woonde. Tijdens een tripje naar een filmfestival in Zwitserland werd de Pools-Franse regisseur alsnog opgepakt en vastgezet.

Petitie

Tijdens het filmfestival in Cannes wordt campagne gevoerd voor Polanski. Diverse toonaangevende filmmakers hebben al hun handtekening gezet onder een petitie waarin de Zwitserse autoriteiten wordt gevraagd de Frans-Poolse regisseur niet uit te leveren.

Niet iedereen is gecharmeerd van de actie. Steracteur Michael Douglas zei vrijdag dat hij de petitie niet zal ondertekenen.

Hij waardeert de artiest Polanski, maar wil geen steun geven aan iemand die een misdrijf heeft gepleegd en die vervolgens op de vlucht is geslagen.

Misbruik Charlotte Lewis

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie