Javier Guzman vertelt over terugval

AMSTERDAM - Cabaretier Javier Guzman is openhartig geweest over zijn mislukte voorstelling in Gent, eind vorige maand. De cabaretier maakte toen een zeer verwarde indruk.

Guzman is alcoholverslaafd, maar leek dat de afgelopen tijd aardig onder controle te hebben.

"Het spijt me voor de mensen die erbij waren", zei de de 33-jarige Guzman maandag in De Wereld Draait Door. "Je komt voor theater en je krijgt therapie." De cabaretier vertelde over de terugval. "Ik heb in België tien dagen gedronken".

Tijdens de bewuste voorstelling had Guzman al twee dagen niet gedronken, maar op het podium kreeg hij een paniekaanval. "Ik ging door de humor heen. Bij elke grap dacht ik: 'die punchline is nergens voor nodig'."

Succes

Volgens de cabaretier lag de oorzaak van zijn beslissing weer te beginnen met drinken onder meer bij zijn succes. Guzman was in zijn nopjes na een geslaagde voorstelling. "Ik speelde echt goed," vertelde hij.

"En voor ik het wist bestelde ik een gin-tonic." Iets dat hij normaal gesproken nooit zou drinken. "Want dat is niet te zuipen dat spul. Ik drink normaal wodka."

Nieuwslicht

De cabaretier zegt dat ook zijn deelname aan het wetenschappelijke televisieprogramma Nieuwslicht een duit in het zakje heeft gedaan. Doordat hij in het programma erachter was gekomen dat zijn hersens vrijwel onaangetast bleken, kreeg Guzman weer zin om te drinken.

Javier Guzman zegt het nu van dag tot dag te bekijken. "Ik kan alleen maar zeggen: 'Ik drink vandaag niet'. Morgen kijken we weer verder." Die houding kan volgens de cabaretier best effectief zijn. "Daar hebben mensen twintig jaar droog mee gestaan."

Tip de redactie