AMSTERDAM - Prinses Diana's vrienden noemen haar ex-butler een 'aasgier'. De butler, Paul Burrell, beschuldigt de media ervan de prinsen William en Harry te vergiftigen. Zijn vrouw wijst een beschuldigende vinger richting Buckingham Palace. Dit allemaal terwijl het boek van Burrell pas vanaf maandag in de winkels ligt.

Burrell is een 'onbestuurbare trein met nog een lange afstand te gaan', aldus een voormalig woordvoerder van de koninklijke familie afgelopen weekend. En zo werden er de laatste dagen wel meer onvriendelijkheden uitgewisseld tussen beide kampen.

De voorpublicatie in de Daily Mirror van Burrell's 'A Royal Duty' heeft miljoenen Britten getrakteerd op een intieme blik in het leven van Diana, inclusief persoonlijke correspondentie van haar voormalige schoonvader prins Philip, en haar broer Earl Spencer.

Prins William en prins Harry, die Burrell sinds hun jeugd kennen, beschuldigden hem vrijdag in een verklaring van 'kil en openlijk verraad' van hun moeder, dat haar zou hebben verafschuwd wanneer zij nog geleefd zou hebben.

Behalve als aasgier wordt Burrell door verschillende vrienden van Diana, die in 1997 bij een auto-ongeluk om het leven kwam, omschreven als 'cynicus', 'gewetenloos' en 'profiteur' die alleen uit is op geldelijk gewin.