AMSTERDAM - De voormalige lijfarts van Elvis Presley zegt dat niet hartfalen, maar chronische constipatie de oorzaak van het overlijden van 'The King' is geweest. De dokter schrijft dit in zijn boek 'The King and Dr. Nick'.

George 'Nick' Nichopoulos was ook een goede vriend van Elvis. Volgens de arts had een operatie de zanger kunnen redden, maar wilde hij niet onder het mes.

"Nadat hij overleden was waren we niet zeker van zijn doodsoorzaak", zegt de inmiddels gepensioneerde arts tegen het Amerikaanse Fox News. "Dus ben ik verder gegaan met het onderzoek."

De arts was de laatste twaalf jaar van het leven van Elvis bijna altijd aan zijn zijde. De dag dat de zanger overleed heeft hij hem nog geprobeerd te reanimeren.

"We realiseerden ons tot aan de autopsie niet dat zijn constipatie zo slecht was", zegt Dr. Nick. "We namen gewoon aan dat de constipatie een bijeffect was van de medicijnen die hij tegen jicht en slapeloosheid nam."

Dikke darm

De artsen zagen bij de autopsie dat de diameter van de dikke darm van The King zo'n dertien tot zestien centimeter was. Normaal gesproken is dit zo'n vijf tot acht centimeter. Daarnaast was de dikke darm van de zanger meer dan twee keer langer dan de gewone lengte.

Volgens de arts werd er in de jaren zestig en zeventig niet vrijuit gesproken over constipatieproblemen.

"Hij vond zichzelf een echte man. Hij dacht dat het een teken van zwakte was wilde geen zwakkeling zijn." De zanger had op dat moment geopereerd kunnen worden. Een stoma had hem kunnen helpen.

"Hij zou zich daarvoor schamen, andere kleding aan moeten trekken en vaak terug moeten komen voor behandeling."

Operatie

"Als we de operatie toen hadden gedaan, was hij nu waarschijnlijk nog in leven geweest", zegt Dr. Nick. "maar het was toen nog geen geaccepteerde ingreep. Nu is het een korte behandeling."

Ook zijn gewichtstoename zou een gevolg zijn van de chronische constipatie. Elvis Presley overleed in 1977, op 42-jarige leeftijd.