AMSTERDAM - De Italiaanse modekoning Giorgio Armani heeft genoeg van al het vlees dat momenteel tijdens modeshows over de catwalk wiegt, zo schrijft de Sunday Times. De topontwerper, die zelf een voorkeur heeft voor discrete, tijdloze creaties, stoort zich aan de blote borsten en billen die de laatste tijd schering en inslag zijn en klaagt dat 'je tegenwoordig zelfs een bloot achterwerk moet tonen om een nieuwe handtas te presenteren'.

Samen met andere Italiaanse ontwerpers als Valentino Garavani en Carla Fendi, heeft Armani besloten om in het tegenoffensief te gaan tegen recente catwalk-uitwassen, zoals de trouwjurk van Jean-Paul Gaultier waarbij de onderste helft was weggelaten, de bloedrode g-strings die zeer zichtbaar werden gedragen door de modellen van John Galliano of de transparante jurken van Ungaro.

De uitval van de 'anti-bloot-traditionalisten' kadert in een bredere discussie over zin en onzin van de modeshows, waar steeds minder draagbare kleren worden getoond en waar extreme creaties overheersen die vooral bestemd lijken om de tijdschriften en de tv-journaals halen.

Giorgio Armani behoort tot de school die vindt dat op de catwalk moet worden getoond wat mensen kunnen dragen om modieus gekleed te zijn. Daartegenover staan mensen als Domenico Dolce van Dolce & Gabana, die vinden dat het op de catwalk gaat om creativiteit en niet om het verkopen van kleren in winkels.