AMSTERDAM – Jack Spijkerman zegt geen spijt te hebben dat hij de Vara vijf jaar geleden verruilde voor Talpa. Nu doet de presentator een boekje open over deze keuze. “Ik kon de inschatting niet maken van wat mijn vertrek bij de Vara teweeg zou brengen”, aldus Spijkerman deze week in Libelle.

De presentator kreeg veel negatieve reacties. “Het was een soort boosheid: John de Mol koopt alles maar weg. Eerst neemt hij ons het voetbal af en dan boort hij ons de zaterdagavond met Kopspijkers ook nog door de neus.”

Spijkerman had destijds 23 jaar bij de Vara gewerkt en zag dit als een kans.

''Een kans die ik bij de Vara niet kreeg”, legt de 61-jarige cabaretier in het interview uit.

Geen spijt

Toch heeft Spijkerman, die met Kopspijkers een van de succesvolste programma’s op de Nederlandse buis had, geen spijt.

“Het heeft allemaal anders uitgepakt dan ik gehoopt had. Met Talpa en Koppensnellers. Dat heb ik verkeerd ingeschat. Maar het helpt niet om te denken: als dit, als dat. Ik heb er geen spijt van gehad.”

Roddelpers

Maar de ellende was nog niet helemaal over voor Spijkerman. Hij scheidde van zijn vrouw en kreeg tot twee keer toe een klaplong. ‘Eindelijk’ voer voor de pers, zegt de cabaretier in het blad.

“Ze liggen altijd op de loer, gelukkig was er jarenlang niks over me te schrijven. Ik ging niet vreemd, ik sloeg mijn oude moeder niet, maar toen de roddelbladen lucht kregen van mijn scheiding, dachten ze: nou hebben we hem.”

En het ging van kwaad tot erger. “Ze doorzochten doodleuk mijn vuilniszakken, fotografeerden mijn zoontje en belden aan bij mijn ex. De politie heeft hier zelfs fotografen uit de tuin gehaald.”

Somberman

Volgens Spijkerman is het een wonder dat hij niet depressief is geraakt. "Natuurlijk zijn er momenten geweest waarop ik dacht: hebben we het nu allemaal zo'n beetje gehad, of niet?"

"Maar ik heb het geluk dat ik van nature geen somberman ben. Voor mij is het glas altijd halfvol. Er staat niet voor niks op mijn slaapkamermuur 'vandaag is het feest'."

Jack Spijkerman is momenteel weer op de buis te vinden op RTL4 als presentator van de programma’s Wat vindt Nederland? en Echt Waar!.