AMSTERDAM - Bridget Maasland is nog steeds blij dat zij het navelstrengbloed van haar 2-jarige zoontje Mees heeft laten opslaan. Het bloed uit de navelstreng bevat bruikbare stamcellen die nuttig zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld leukemie.

"Het was voor mij heel duidelijk: ik neem liever deze voorzorg, dan dat ik achteraf denk 'had ik het maar gedaan'", zegt de tv-presentatrice vrijdag in het AD.

"In de toekomst wordt veel van stamceltherapie verwacht en er zijn nu ook al goede resultaten geboekt. Bij de behandeling van leukemie zijn stamcellen ontzettend nuttig. Die van Mees staan gereed, mocht het nodig zijn."

Het bloed van haar zoon ligt de komende vijftien jaar in een vriescontainer.

Verbaasd

Steeds meer wetenschappers zien de voordelen in van commerciële navelstrengbloedbanken. De 35-jarige Maasland was verbaasd dat zij zelf moest vragen om het invriezen van het bloed.

"Dat vond ik bijna schokkend. Negen maanden lang word je als bijna-moeder volgestopt met allerlei nieuwtjes over je kindje, maar zoiets essentieels - en mogelijk levensreddend - vertellen ze niet."