ZURICH - Filmmaker Roman Polanski heeft zich zondag voor het eerst uitgesproken over de uitlevering aan de Verenigde Staten die hem boven het hoofd hangt. De filmmaker stelt dat de Amerikanen hem oneerlijk behandelen.

''Ik kan niet langer zwijgen terwijl de Verenigde Staten om mijn uitlevering blijven vragen, meer om me op een presenteerblaadje aan de wereldpers op te dienen dan om tot een oordeel te komen over iets waar 33 jaar geleden al een afspraak over is gemaakt'', aldus de verklaring van de regisseur.

Hij meent dat de hele zaak tegen hem op leugens is gebaseerd.

Misbruik

Polanski heeft momenteel huisarrest in Zwitserland in afwachting van zijn uitlevering, die juridisch zo goed als rond is. De regisseur van onder meer The Pianist moet in de VS terechtstaan wegens misbruik van een 13-jarig meisje in 1977.

Zijn mogelijkheden om beroep tegen uitlevering aan te tekenen bij Amerikaanse rechters zijn inmiddels uitgeput.

Onwettige seks

In eerste instantie werd Polanski destijds aangeklaagd wegens verkrachting, maar na een afspraak zwakte justitie dit af tot 'onwettige seks met een minderjarige'. Het is in de VS niet ongebruikelijk dat een verdachte in ruil voor een bekentenis een lagere straf krijgt.

Rechter

De regisseur stelt verwijzend naar de deal met justitie dat hij zijn straf al heeft uitgezeten. Hij heeft echter nooit voor een rechter gestaan.

Bang dat de magistraat in zijn zaak hem ondanks de afspraak tot een hogere straf zou veroordelen, vluchtte hij naar Frankrijk, waar hij jaren ongestoord woonde.

Tijdens een tripje naar een filmfestival in Zwitserland werd de Pools-Franse regisseur alsnog opgepakt en vastgezet.