AMSTERDAM - Arnold Schwarzenegger wil dolgraag president van de Verenigde Staten worden. Dat zei hij donderdag in 'The Tonight Show' van Jay Leno.

Er is echter een probleempje: de Amerikaanse grondwet staat niet toe dat mensen die niet in de VS geboren zijn president worden.

Leno vroeg de 'Oostenrijkse Eik' of hij president wilde worden als de grondwet gewijzigd zou worden. "Zonder enige twijfel", antwoordde Schwarzenegger.

In 2003 kondigde hij in dezelfde talkshow aan dat hij zich verkiesbaar stelde als gouverneur van Californië.

Een grondwetswijziging heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Zo moet er een tweederde meerderheid zijn in zowel het huis van afgevaardigden als de senaat, waarna nog driekwart van de vijftig staten akkoord moet gaan met het voorstel.

Niet waarschijnlijk

Zelfs de woordvoerder van Arnold acht dat niet erg waarschijnlijk.

Het is al tijden de vraag wat Schwarzenegger gaat doen nadat zijn tweede termijn als gouverneur van Californië erop zit, eind 2011.

Hij heeft alweer enkele voorzichtige uitstapjes gemaakt in de filmwereld, meestal met kleine rolletjes en cameo's. Zo is hij vanaf 19 augustus eventjes te zien in het actiespektakel 'The Expendables', naast onder meer Sylvester Stallone en Bruce Willis.