AMSTERDAM - Zanger Brace is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zestien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de 23-jarige artiest zich in januari medeschuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving, afpersing en het overtreden van de wapenwet. Het Openbaar Ministerie (OM) had 24 maanden celstraf geëist.

Brace zou in januari met twee anderen iemand hebben ontvoerd in Almere en met een auto naar een loods in Amsterdam-Noord gebracht. Later is het slachtoffer teruggebracht naar Almere om zijn portemonnee en bankpas op te halen.

Brace bestuurde steeds de wagen. Het slachtoffer heeft zijn pinpas en -code moeten afgeven en de daders hebben geld van zijn rekening gehaald.

Huurachterstand

Volgens de verklaring van Brace had zijn vriend, de hoofdverdachte, kennelijk een conflict met het slachtoffer over een huurachterstand. Hij ontkent dat hij op de hoogte was van diens plannen om het slachtoffer te ontvoeren.

Zijn advocaat bepleitte dat de verklaring van het slachtoffer onbetrouwbaar is. Ook zou het slachtoffer op verschillende momenten de kans hebben gehad weg te gaan, maar heeft hij dat niet gedaan.

Vuurwapen

Uit de rechtbankstukken blijkt dat de ontvoering ruim acht uur duurde en dat er door de politie uiteindelijk een einde aan is gemaakt. De rechtbank neemt het Brace vooral kwalijk dat hij zich samen met zijn mededaders ''schuldig heeft gemaakt aan een ontvoering waarbij gebruik is gemaakt van een vuurwapen''.

Ook is het slachtoffer gedwongen naar wegen te zoeken om zijn huurschuld te betalen. ''Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan.''

Voorbeeldfunctie

Volgens de rechtbank pleit het tegen Brace dat hij een bekende zanger is. ''Hij heeft een voorbeeldfunctie, waar hij zich niet naar heeft gedragen.'' De rechter benadrukte dat Brace een ondergeschikte rol vervulde bij de ontvoering. ''Hij heeft zich te gemakkelijk door de hoofddader laten meeslepen.''

De hoofdverdachte en andere medeverdachte werden veroordeeld tot respectievelijk achttien en twaalf maanden celstraf. Brace en de andere mededader moeten het slachtoffer ook 750 euro schadevergoeding betalen.

Brace zit sinds zijn aanhouding in januari in voorarrest.