LONDEN - De Britse prins William heeft vrijdag in een verklaring de voormalige butler van zijn moeder verweten dat hij prinses Diana "koud en openlijk" heeft bedrogen. William reageerde op de publicatie vrijdag van een deel van een boek van Diana's ex-butler Paul Burrell in de krant Daily Mirror.

Burrell schrijft onder meer dat Diana na haar scheiding met de Britse prins Charles negen vriendjes heeft gehad die zij rangschikte naar populariteit. Onder haar aanbidders, die haar overlaadden met cadeaus, bevonden zich een zakenman, een miljardair, een advocaat, een politicus en een schrijver. Diana vergeleek het zelf met een paardenren. "Soms grapte de prinses dat de renbaan te druk werd", aldus Burrell.

Seks, drugs en drank

De enige man van wie zij heeft gehouden zou de Pakistaanse chirurg Hasnat Khan zijn geweest. Diana wilde trouwen, maar Khan verbrak de relatie. De verhouding met Dodi Al Fayed was volgens Burrell niet serieus. Diana vermoedde dat hij een drank- en drugsprobleem had, prostituees bezocht en in geldnood zat.

William vraagt in de verklaring Burrell om af te zien van verdere voorpublicaties van zijn boek. Daily Mirror zou komende week nog meer stukken uit het boek plaatsen. De prins zegt dat hij "niet kan geloven dat Paul, aan wie zo veel vertrouwen was geschonken, nu zijn positie misbruikt voor koud en openlijk verraad". William, die zei ook voor zijn broer Harry te spreken, liet weten dat "dit niet alleen voor ons tweeën erg pijnlijk is, maar ook voor iedereen die hierbij betrokken is". Hij voegde daar aan toe dat zijn moeder, als zij nog in leven was geweest "diep gekwetst" zou zijn.

Privacy

In Parijs is vrijdag intussen een proces begonnen tegen drie fotografen die Diana en Al Fayed achtervolgden vlak voordat ze verongelukten. De drie hadden foto's gemaakt van het interieur van de auto. Volgens de Franse wet geldt dat als een inbreuk op de privacy, ook al bevindt het voertuig zich op de openbare weg.

De vader van Al Fayed had hierover een aanklacht ingediend. De fotografen waren vorig jaar vrijgesproken van doodslag. Ze hadden de auto achtervolgd in de hoop meer foto's te kunnen nemen, waarna de auto met Diana tegen een pilaar botste.