HILVERSUM - Programmaleiders van popzender 3FM hebben diskjockeys verboden de megahit van deze week te draaien. De dj's kozen voor het nummer '5 jaar (en nog lang niet klaar)' om hun steun te betuigen aan omroep BNN. Deze omroep is bezig met een ledenwerving om in het publieke bestel te kunnen blijven. Die steun aan BNN stuitte de programmaleiders tegen de borst.

Het gaat om de VARA, de KRO, de NPS en de VPRO. "Door het waarborgen van bepaalde kwaliteitswaarden onderscheidt 3FM zich van andere zenders", zegt programmaleider G. Walhof van de VPRO. "Normaal acht ik de dj's daar prima toe in staat, maar de argumenten waarmee deze keuze is onderbouwd, kan ik niet steunen."

Ook programmaleider R. Heukels van de NPS vindt het "geen goed idee om ledenwerfspots te draaien in programmatijd. De megahit is er voor muziek: geen platform voor acties of solidariteitsbetuigingen."

Enkele diskjockeys, onder wie Rob Stenders en Claudia de Breij (VARA) en Giel Beelen (NPS), draaiden maandag en dinsdag toch de plaat.

Zendercoördinator Florent Luyckx wil zich niet in de kwestie mengen. Hij zal e-mails, die de progammaleiders hem hebben gestuurd, beantwoorden, maar inhoudelijk wil hij niet op de zaak ingaan. "De dj's hebben het nummer zelf gekozen. Ik sta gewoon achter hun megahit."