AMSTERDAM - ''Amalia spaart ook, maar ze heeft al haar geld weggegeven aan Haïti tijdens een schoolactie dus ze moet weer opnieuw beginnen.'' Dat antwoordde prinses Máxima maandag tijdens een chatsessie met jongeren op het hoofdkantoor van netwerksite Hyves in Amsterdam.

De 8-jarige Imre, die zelf voor een laptop spaart, had haar die vraag gesteld. De prinses vertelde ook dat haar oudste dochter na de zomer, als ze in groep 4 komt, zakgeld krijgt.

De chat maakte deel uit van de campagne Zonder Cash ben je nergens, waarvoor de prinses onlangs ook de aftrap heeft gegeven. Hierdoor moeten jongeren beter leren omgaan met geld.

Dat blijkt hard nodig, aangezien een derde van de jeugd kampt met schulden of speelt om geld. Twee derde heeft aangegeven dat ze het moeilijk vinden met geld om te gaan. Dat bleek ook tijdens de chatsessie.

De 18-jarige Ruth zei dit goed te kunnen begrijpen. ''Het is soms lastig prioriteiten stellen'', antwoordde ze op de vraag van Máxima of zij ook problemen heeft met haar uitgavenpatroon.

Bijbaantjes

De prinses drukte Ruth verder op het hart dat ze haar studie nooit onder bijbaantjes mag laten lijden en adviseerde het meisje bijvoorbeeld kleding in de uitverkoop te halen zodat ze minder hoeft uit te geven aan haar outfits.

De 11-jarige Tim vroeg of hij al mag werken. ''Nee dat mag nog niet, je mag vanaf je dertiende een bijbaantje hebben'', wist Máxima hem te vertellen. ''Maar misschien kun je thuis klussen?''

Op de vraag of de prinses vroeger ook zakgeld kreeg, vertelde ze dat dat inderdaad het geval was. ''Ik kreeg 5 pesos per week, dat was niet veel. Ik kon daar alleen openbaar vervoer, mijn lunch en films van betalen. Als ik niet zoveel geld meer had, dan keek ik geen films en moest ik lopen.''

Deskundigen

Máxima had maandag gezelschap van een team van twaalf deskundigen van het Nibud, de Consumentenbond, de Belastingdienst, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die de vragen van de Hyvers beantwoordden.

In de campagne speelt het virtuele karakter Cash een belangrijke rol. Hij helpt jongeren bij hun uitgaven aan de hand van diverse thema's. Zo wijst hij erop wat een bijbaantje naast de studie kan opleveren.