AMSTERDAM - Gerard Butler moest erg wennen aan zijn werk als stemacteur. De Schot verzorgt in de animatiefilm 'How To Train Your Dragon' de stem van de ruige Vikingleider Stoick The Vast.

Dat viel niet mee, vertelt de acteur in een interview met filmstudio Dreamworks.

Gerard zegt gewend te zijn aan een fysieke acteerstijl waarin hij flink met zijn armen kan zwaaien, maar deze keer moest hij stilzitten in een studio.

"Het is een grotere uitdaging wanneer je als acteur niet omringd bent door draken, of tegen je zoon spreekt in een grote hal, of op een Vikinggaljoen staat."

Monsters

De 40-jarige acteur heeft al wel ervaring met rollen waarin hij zich ten overstaande van een groen scherm inbeeldde dat hij tegenover monsters en tegenstanders stond.

Voor de rol als veldheer Leonidas in '300' deed hij een hoop van dit zogeheten 'greenscreen-werk'. Hij vond dat makkelijker dan zijn stemacteerwerk voor 'How To Train Your Dragon'.

De acteur is blij dat de makers van de animatiefilm wat van zijn mimiek hebben verwerkt in het personage van Stoick.

Mimiek

"Er waren tijdens de opnames camera's op me gericht en ik begreep niet waarom. Toen lieten ze me beelden van mezelf zien en vergeleken die met beelden van Stoick. Ik zag dat ze veel van mijn mimiek hadden gebruikt."

'How To Train Your Dragon' draait vanaf woensdag 31 maart in de Nederlandse bioscopen.