AMSTERDAM - De man die David Letterman voor twee miljoen probeerde af te persen heeft dinsdag schuld bekend voor de rechter in New York.

Televisieproducent Robert Halderman chanteerde de populaire presentator met informatie over zijn privéleven.

De getrouwde Letterman had seks met verschillende medewerkers van zijn programma.

Op 9 september vond Letterman een brief op de achterbank van zijn auto. "Ik weet dat je iets ergs doet, iets verschrikkelijks en ik kan bewijzen dat je die verschrikkelijke dingen doet", stond er op het papier.

Nepcheque

De afperser dreigde een film en een boek uit te geven met het verhaal over Lettermans daden, tenzij de presentator hem fors betaalde.

Letterman koos eieren voor zijn geld, lokte de afperser in de val met een nepcheque van twee miljoen dollar en stelde zijn vrouw op de hoogte van zijn uitspattingen. Daarna informeerde hij op televisie zijn publiek.

Seks

"Het enge is dat ik seks heb gehad met vrouwen die voor me werken bij deze show", biechtte de 62-jarige presentator op.

Eerder beweerde de 51-jarige Halderman beweerde tegenover de rechter onschuldig te zijn. Hij zou slechts een filmscript hebben willen verkopen aan Letterman.

"Het is een klassiek geval van afpersing", meende Lettermans advocaat. De schuldbekentenis kan Halderman maar liefst vijftien jaar gevangenisstraf opleveren.