AMSTERDAM - Catherine Keyl biedt iedereen de kans zijn of haar verhaal te doen. Voor tachtig cent per minuut geeft de presentatrice elke beller een 'telefoonvriendin'.

"Voor iedereen die om een praatje verlegen zit op het moment dat een gesprekspartner niet voor handen is", legt Keyl dinsdag uit in het AD.

De 63-jarige Catherine merkt op straat dat veel mensen regelmatig behoefte hebben aan een praatje. Zo kwam ze op het idee voor de zelfhulplijn.

"Als ik over straat loop, word ik constant aangesproken door mensen die hun levensverhaal kwijt willen. Waarschijnlijk komt dat door mijn imago als talkshowhost, maar het neemt niet weg dat mensen smachten naar een luisterend oor."

Problemen

Dat luisterend oor zal Catherine zelf nauwelijks bieden. "Ik kruip hooguit één keer achter de telefoon om te luisteren wie er belt en met welke problemen. Ik verbind er vooral mijn naam en bekendheid aan."

Keyl ontkent in het AD dat de telefoonlijn enkel een makkelijke manier van geld verdienen is. "Natuurlijk zit er een commerciële gedachte achter. Maar je hoeft niet te bellen en er klinkt een waarschuwing na twintig minuten." Een beller is dan al zestien euro kwijt.

Telefonistes

Keyl moet toegeven dat de tachtig cent per minuut aardig in de kosten kan lopen. "Tegen die kosten hik ik ook wel aan. Maar het netwerk en de telefonistes moeten ook betaald worden."

Die telefonistes mogen pas na een test de hoorn opnemen en moeten zich door een handleiding van een psycholoog worstelen.

Volgens Keyl is het bovenal belangrijk dat ze 'bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in anderen'.