AMSTERDAM - Muziekproducent John Ewbank heeft zijn twijfels bij de prijs voor Beste Nederlandse lied. Gerard Joling won woensdag de publieksprijs bij het Buma Harpen Gala met zijn nummer 'Engel van mijn Hart'.

Ewbank zei donderdag in RTL Boulevard dat Gerard Joling de onderscheiding niet verdiende.

"Het is onzin. Hij heeft leuke dingen gemaakt en hij is een goede zanger, maar dit is niet zijn Gouden Harp moment."

Gekocht

De producer en componist zegt dat de single maar twee weken op nummer 1 heeft gestaan. "En hoe het daar gekomen is daar kun je ook vraagtekens bijzetten. Ik zou er niet raar van staan te kijken als het een gekochte nummer 1 hit was."

Volgens Ewbank hadden andere deelnemers als Marco Borsato, Krezip of Anouk veel meer recht op de prijs. "Als je je hele fanbase aanwakkert en op SBS bezig gaat om iedereen te laten stemmen op jouw liedje, kun je je afvragen wat de prijs waard is."

Ewbank, onder andere bekend als tekstschrijver en componist voor Marco Borsato, vindt het voor het winnen van zo'n prijs niet voldoende als er twintig duizend mensen hebben gestemd in een land van zestien miljoen mensen.

Eric van Tijn

Ewbank gunt Gerard Joling overigens wel een prijs. "Ik heb tegen Gerard gezegd: Jouw Gouden Harp moment moet zijn als jij als artiest een oeuvreprijs krijgt voor wat je gedaan hebt."

De zanger kreeg de prijs uit handen van Eric van Tijn, die ook al niet achter de winnaar stond. Van Tijn zei de prijs niet aan Joling uit te willen reiken, maar aan de makers van het lied. "We hebben de prijs bedacht voor componisten en tekstschrijvers."