AMSTERDAM - De gedachte aan zijn overleden broer bezorgt Jermaine Jackson gemengde gevoelens.

De broer van Michael is in Nederland om mee te werken aan een nieuw programma rondom de King of Pop.

n het Amstel Hotel haalt een timide Jermaine herinneringen op aan zijn broer en de stad Amsterdam, die een belangrijke rol speelt in het leven van zijn familie.

In 'Move Like Michael Jackson' gaat Jermaine dansers beoordelen op hun kwaliteiten. "We zullen nooit iemand vinden die danst zoals Michael", vertelt hij.

Verdriet

"We gaan op zoek naar iemand die ons aan hem doet denken en die ons kan entertainen." De audities zijn inmiddels begonnen.

Jermaine komt in beeld tijdens de voorrondes en keert daarvoor een paar keer terug naar Nederland. Het programma wordt vanaf zaterdag uitgezonden op SBS6.

Omringd worden door evenbeelden van zijn broer heeft een bijzonder effect op de 55-jarige Jermaine. "Het is een blij soort verdriet", legt hij uit.

Moonwalk

"Het voelt heel goed om te zien hoe Michael mensen heeft geïnspireerd. En om zijn erfgoed levend te houden. We zoeken naar iemand die niet alleen de moonwalk doet, maar die ons raakt."

De winnaar van het programma mag optreden tijdens een herdenkingsconcert voor de King of Pop in augustus in Londen.

Jermaine organiseert het evenement. "Dit eerbetoon is speciaal voor Europese fans die niet bij de herdenkingsdienst in Los Angeles konden zijn", legt hij uit.

Neverland

Zijn verblijf in Amsterdam doet Jermaine denken aan vroeger. "Deze omgeving is erg dierbaar voor onze familie", onthult hij.

"We gingen hierheen als Michael een moeilijke periode doormaakte. Hij nodigde dan groepjes fans uit. Soms mochten die ook langskomen op Neverland."

Nog voordat Michael stierf maakte ook Jermaine plannen om het podium weer te betreden. Na het overlijden van hun jongste broertje pakten Tito, Jackie, Marlon en Jermaine de draad weer op.

Vertrouwen

Glimlachend vertelt Jermaine wat er toen misging. "Tito en ik hielden ons bezig met de muziek, maar Jackie en Marlon deden niet wat zij moesten doen, het dansgedeelte. Toen is het min of meer in het water gevallen. Het was wel leuk."

Toch heeft Jermaine nog vertrouwen om ooit weer met zijn familie terug te keren als band. "We hebben goede hoop om met de Jacksons ooit weer op het podium te staan. En we hopen dat onze zus Janet ook tijd heeft. We zouden haar er dolgraag bij willen hebben."