AMSTERDAM - Producent Nicholas Chartier mag niet op het Oscargala aanwezig zijn. Dit heeft het comité van de Academy Awards woensdag bekendgemaakt.

Chartier stuurde vorige maand enkele e-mails naar leden van de Academy waarin hij ze vroeg om op zijn film, het Irak-drama 'The Hurt Locker', te stemmen.

Dit is bij de Oscars ten strengste verboden, er mogen alleen officiële advertenties worden geplaatst in geselecteerde media.

In zijn mails prees de Franse producent zijn eigen film aan door deze 'niet een film van 500 miljoen dollar' te noemen, daarmee verwijzend naar de film 'Avatar', die net als 'The Hurt Locker' is genomineerd voor Beste Film en Beste Regie.

Kanshebbers

Ook vroeg hij leden van de Academy zijn film op nummer één en 'Avatar' op nummer tien te zetten in hun ranglijst van tien beste films van het afgelopen jaar.

Het is duidelijk dat 'Avatar' en 'The Hurt Locker' twee enorme kanshebbers zijn bij de Oscars dit jaar, beide films zijn in maar liefst negen categorieën genomineerd.

Britse Baftas

'Avatar' won al de Golden Globe voor Beste Speelfilm, maar 'The Hurt Locker' won de belangrijkste prijzen bij de Directors Guild Awards en Producers Guild Awards.

Ook was het Irak-drama de grote winnaar bij de Britse Baftas, waar het zes gouden beeldjes in de wacht sleepte, waaronder voor Beste Film en Beste Regie.

Excuses

Chartier heeft al zijn excuses aangeboden. "Mijn naïviteit, gebrek aan kennis van de regels, en simpele domheid als iemand die voor het eerst genomineerd is, zijn geen excuses voor mijn gedrag en ik betreur het ten zeerste." Het Academy-comité is echter niet van gedachten veranderd.

De producent zou overigens nog steeds een Oscar kunnen winnen voor Beste Film voor 'The Hurt Locker', alleen zou hij deze dan op een andere datum in ontvangst mogen nemen. Het Oscargala vindt plaats op zondag 7 maart vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles.

Bekijk video's over de Oscars