AMSTERDAM - Undercoververslaggever Alberto Stegeman is de afgelopen twee maanden nauwlettend in de gaten gehouden door een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee.

Het team onderzocht alle activiteiten van de journalist en de medewerkers van zijn productiebedrijf Noordkaap.

Daarbij is tot in kleine details in kaart gebracht waar Stegeman en zijn medewerkers zich mee bezig houden, schrijft de Telegraaf woensdag. Zo zouden bijvoorbeeld de auto's waar ze in rijden geregistreerd zijn.

Ook zouden er briefings worden gegeven waarin de verslaggever centraal staat. Bij de beveiligingsbedrijven van de luchthaven en de KLM gaan documenten rond met informatie over Stegeman en de vermommingen waar hij gebruik van maakt.

Belletje trekken

Een medewerker vertelt in de krant dat de recherche niet blij is met het werk wat ze van hogerhand is opgelegd. "Er is zoveel beter werk te doen dan het in de gaten houden van iemand die het belletje trekken tot kunst heeft verheven".

Het politieteam zou tot het werk zijn gedwongen door het Openbaar Ministerie. "Laten we ons in godsnaam met iets zinnigs bezighouden", zegt de bron. "Wij wilden deze flauwekul niet, maar justitie is gezwicht voor de commerciële belangen van Schiphol en de KLM."

Ook Stegeman vindt dat de rechercheurs zich beter ergens anders mee bezig kunnen houden. "Nogal bijzonder dat er zoveel tijd en energie wordt gestoken in het achterhalen van onze werkwijze…, zegt een verbijsterde Stegeman. "Schiphol zou die energie moeten steken in het verbeteren van de beveiliging."

De journalist drong meerdere keren Schiphol binnen voor zijn programma 'Undercover in Nederland'. Op het terrein van Schiphol toonde de SBS'er naar eigen zeggen aan dat de beveiliging van de luchthaven zo lek is als een mandje. Hij kreeg een boete van 1500 euro opgelegd, maar weigerde deze te betalen. Op 15 april staat Stegeman voor de rechter.