AMSTERDAM - Acteur Michael Douglas legt de schuld van de gevangenisstraf die zijn zoon boven het hoofd hangt deels bij zichzelf en zijn manier van opvoeden. De 31-jarige Cameron Douglas heeft schuld bekend in een drugszaak en kan tot tien jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

"Mijn prioriteiten lagen vroeger, net als bij mijn vader, bij mijn carrière", zegt een schuldbewuste Michael Douglas tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

De 65-jarige acteur, wiens vader Kirk Douglas ook acteur is, ziet overeenkomsten met zijn eigen leven. Toen Michael Douglas van zijn eerste vrouw scheidde, had de toen 11-jarige Cameron te maken met een bekende vader die bijna nooit thuis was.

Dezelfde situatie deed zich voor toen Kirk Doulas in de jaren vijftig de relatie met zijn vrouw verbrak.

Problemen

Cameron Douglas is al meerdere malen wegens drugsbezit in de problemen gekomen. Dit keer lijkt hij niet te ontkomen aan een gevangenisstraf.

"Het wordt een pijnlijke les. En erg zwaar", zegt de bezorgde vader. "Ik wens dit niemand toe. Maar iedereen heeft zware periodes in zijn leven."

Ook Michael Douglas zelf heeft een verslavingsverleden. In de periode nadat hij van zijn vrouw scheidde moest de acteur afkicken van een alcoholverslaving.

Veroordeling

Cameron Douglas krijgt eind april zijn veroordeling te horen. De derde telg van de acteursfamilie speelde in 2003 samen met zijn vader en opa in een film met de toepasselijke titel It Runs In the Family.

De acteur probeert in zijn tweede gezin, net als zijn vader, zijn eerder gemaakte fouten te herstellen. Michael Douglas trouwde in 2000 met de 25 jaar jongere actrice Catherine Zeta-Jones.

Samen hebben zij twee kinderen. Volgens Zeta-Jones is Douglas al vanaf het begin een toegewijde vader. "Ik ben er zeker van dat als hij borstvoeding zou kunnen geven, hij dat ook zou doen."