AMSTERDAM - Volgens Matt Damon kunnen de Bourne-films gewoon verdergaan zonder zijn medewerking. Jason Bourne kan wat Damon betreft een codenaam worden die doorgegeven wordt aan meerdere geheim agenten.

Dat vertelde de acteur tijdens een persconferentie ter promotie van zijn nieuwe film 'Green Zone'.

Ook al zegt Damon nog steeds niet definitief dat hij de rol van Jason Bourne nooit meer speelt, hij vindt dat hij op dit moment niets meer aan de rol kan toevoegen.

Nieuwe films

"Elke studio wil graag een filmserie hebben die maar door kan blijven gaan, maar in ons geval kan dat niet omdat Bourne zijn problemen heeft opgelost.

Hij heeft nu al drie films lang zijn geheugen terug", lichtte de 35-jarige acteur toe volgens filmwebsite comingsoon.net.

En dus moet er worden teruggegrepen op verhalen over Bourne die zich afspelen voor de eerste film, 'The Bourne Identity'.

James Bond

Volgens Damon kan een nieuwe filmserie met een nieuwe acteur als Jason Bourne een goed alternatief zijn. "Wat je wel kunt doen is een paar films maken met een andere acteur, en dan maakt het niet uit of dat Denzel Washington of Russell Crowe is, die Jason Bourne speelt en aan het eind die identiteit doorgeeft aan mij."

Bij de Bond-film 'Casino Royale' werd ook al gesuggereerd dat James Bond en 007 codenamen zijn, die steeds aan een nieuwe agent worden doorgegegeven.

Supremacy

Matt Damon speelde agent Jason Bourne in drie films, 'The Bourne Identity' (2002), 'The Bourne Supremacy' (2004) en 'The Bourne Ultimatum' (2007).

De laatste twee films maakte Damon samen met regisseur Paul Greengrass, met wie hij ook de op 15 april uit te komen actiethriller 'Green Zone' maakte.