AMSTERDAM - Pamela Anderson heeft de Canadese premier Stephen Harper in een brief gevraagd te stoppen met de jaarlijkse jacht op zeehonden.

De Canadese actrice en woordvoerder van de dierenbelangengroep People for the Ethical Treatment of Animals heeft de brief aan Harper zaterdag bij het Canadese ministerie voor visserij bezorgd.

Het is de vraag of de boodschap aankomt. Om duidelijk te maken aan welke kant hij staat heeft Harper met zijn kabinet in augustus nog een portie zeehond verorberd.

Anderson, van oorsprong Canadese, noemde de jacht 'een schande voor Canada'. Ze koos dit moment om de oproep te doen omdat 'de hele wereld' vanwege de winterspelen naar Canada kijkt.

Tussen november en mei worden in Canada ieder jaar ongeveer 275 duizend zeehonden gedood.

Inkomen

De jacht wordt volgens dierenrechtactivisten slecht gecontroleerd. Ook zou het economisch weinig opleveren. Zeehondenjagers en de Canadese autoriteiten zeggen dat de jacht voor duizenden Eskimo's een inkomen betekent.

In de brief, ondertekend door vijftigduizend mensen, wijst Anderson er op dat er weinig ijs is in de Golf van St. Lawrence, daardoor kunnen veel zeehonden niet op het droge bevallen en komen hun jongen om.

De Europese Unie importeert geen goederen waar zeehonden in zijn verwerkt.