Willem-Alexander vloog boven paleis Beatrix

AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander heeft in 1992 met een bevriende marine-officier met twee sportvliegtuigjes gevlogen boven paleis Huis Ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van koningin Beatrix.

Het idee kwam van Willem-Alexander zelf, vertelde de marineman Willem de Boer tegen Volkskrantjournalisten Jan Hoedeman en Remco Meijer.

''Later hoorde ik dat zijn moeder er niet blij mee was.'' De ruimte boven paleizen geldt normaal gesproken als verboden gebied voor vliegtuigen, maar van de vluchtleiding op vliegveld Ypenburg kreeg het tweetal toestemming.

De Boer is een van de mensen die Hoedeman en Meijer hebben gesproken voor hun boek Willem IV: Van prins tot koning, dat donderdag is verschenen.

Biografie

De journalisten hielden voor ''deze eerste serieuze biografie'' honderd interviews met mensen die ooit betrokken waren bij de vorming van het toekomstige staatshoofd van Nederland.

Zo spraken ze ook met oud-premier Wim Kok, die razend was over een uitspraak van de prins tijdens een werkbezoek aan New York in februari 2001.

Willem-Alexander verwees toen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla ter verdediging van zijn schoonvader Jorge Zorreguieta. Er was toen veel commotie rond de vader van Máxima.

Spanningen

Nu blijkt dat de spanningen tussen Kok en Willem-Alexander groter waren dan tot nu toe is gebleken. ''De uitspraak in New York was juist zo ongelukkig omdat mij nou net de toezegging was gedaan dat we zouden uitkomen op de formule die mij voor ogen stond'', zegt Kok nu.

''Het was een surprise van ongekende grootte.'' De toenmalig premier had in die periode naar eigen zeggen ''geen rimpelloze verhouding'' met de prins.

IOC

Ook blijkt dat Kok zich in 1998 in het nauw gedreven voelde over de kandidatuur voor het IOC van Willem-Alexander. Hij zegt in het boek dat er hij er ''vanaf het begin ernstige vragen'' over had, omdat de prins in dat milieu onnodig schade kon oplopen.

Opeens kreeg Kok het voorgeschoteld en niet neutraal. ''Er was een heel enthousiaste houding van de prins en een zeer positieve ondersteuning van twee ouders die zeiden: dat zou leuk voor je zijn.''

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie