LONDEN - In Groot-Brittannië is de man overleden die hoogstwaarschijnlijk model stond voor Ian Flemings beroemde geheim agent James Bond, zo meldde het dagblad The Times woensdag.

De 90-jarige Patrick Dalzel-Job was een vriend en collega van Fleming. Hoewel zijn dienstnummer 036652 was in plaats van 007, diende hij samen met Fleming tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Inlichtingendienst van de Britse marine. Als 'Lieutenant-Commander' vervulde Dalzel-Job talloze undercover-missies.

Hoewel Fleming nooit heeft onthuld op wie hij zijn fictieve spion baseerde, zei Dalzel-Job zelf dat hij het was. "Ik was Bond, het is waar. Ik werkte met Ian Fleming tijdens de laatste oorlog. We leidden een team van mariniers achter de vijandelijke linies en later vertelde hij me dat hij mij als model voor Bond had gebruikt", aldus Dalzel-Job.

Volgens Flemings biograaf, Andrew Lycett, was er niet één persoon die model stond voor Bond, maar dienden meerdere personen als inspiratie voor de geheim agent.

Oud-collega's van Dalzel-Job wijzen echter op een aantal overeenkomsten. Zo hadden zowel Dalzel-Job als Bond Schots bloed, kenden ze vele talen, waren moedig en stonden ze erom bekend initiatief te tonen en daarbij ook bevelen te negeren. Beiden werkten het liefst alleen, en hielden van technische snufjes. Ook veel van Dalzel-Jobs wapenfeiten waren terug te vinden in de avonturen van Bond.

Toch mist Dalzel-Job twee kenmerkende eigenschappen van Bond. Zo hield hij niet van Martini's, 'shaken of stirred', en zat hij niet zoals Bond achter de vrouwen aan. "Ik heb altijd maar van één vrouw gehouden", zei Dalzel-Job ooit.