AMSTERDAM - Acteur Maarten Spanjer, die de Friese filmproducent Klaas de Jong in onder meer RTL Boulevard een oplichter noemde, dient zijn uitspraken te rectificeren. Dit bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam donderdag.

Volgens de rechter kan Spanjer zijn beschuldiging onvoldoende met feiten onderbouwen en heeft hij daarom onrechtmatig gehandeld.

Spanjer moet van de rechter binnen twee weken een advertentie plaatsen in een zaterdageditie van De Telegraaf. Spanjer draait eveneens op voor de proceskosten van ruim 1200 euro.

De producent van de Kameleonfilms en De hel van '63 had eveneens een immateriële schadevergoeding geëist van 15.000 euro wegens reputatieschade. Deze eis is door de rechter afgewezen.

Afgedaan

Klaas de Jong liet donderdag in een reactie weten dat de zaak hiermee voor hem is afgedaan. ,,De rechter heeft onze redenering grotendeels overgenomen en ik ben heel blij met de rectificatie in De Telegraaf."

"Duidelijk is dat je niet zomaar ongegronde beschuldigingen mag rondroepen'', aldus de tevreden filmproducent.

Spanjer overweegt tegen het vonnis in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof. Dit zei zijn advocaat donderdag in een reactie.

Moeite

Spanjer gaf twee weken geleden tijdens de zitting al aan dat hij moeite heeft om zijn woorden in te slikken, omdat ze zijn persoonlijke opvatting weergeven.

Spanjer is van mening dat hij nog geld tegoed heeft van De Jong voor zijn rol van boerenknecht Gerben in de film Kameleon 2.