AMSTERDAM - Koningin Beatrix is verkozen tot 'domste bontje' van het afgelopen jaar. Dat maakte de Bont voor Dieren woensdag bekend op basis van een internetverkiezing. In totaal zijn 15.000 stemmen uitgebracht op de website van de dierenbeschermingsorganisatie.

Van de stemmers verkoos 41 procent koningin Beatrix als de bontdrager die het slechtste voorbeeld gaf.

''De koningin is gekozen omdat zij geregeld echt bont draagt en hiermee het verkeerde voorbeeld aan haar onderdanen geeft'', aldus directeur Claudia Linssen van de Bont voor Dieren.

''We hopen dat de koningin door deze titel inziet dat bont dragen wreed is, veel onnodig dierenleed veroorzaakt en bovendien milieuvervuilend is.'' De Bont voor Dieren wil dat de majesteit afstand doet van haar bontkragen.

Doutzen Kroes

De koningin was genomineerd met topmodel Doutzen Kroes, presentatrice Catherine Keyl, landbouwminister Gerda Verburg en Rachel Hazes, weduwe van volkszanger André Hazes.

Donderdag maakt de Bont voor Dieren tijdens een ceremonie bekend wie de bezoekers van de website hebben verkozen tot 'coole bontgenoot'. Genomineerd zijn onder anderen dierenvriendin Marijke Helwegen en actrice Georgina Verbaan.