AMSTERDAM - De naaktfoto's die het blad Weekend onlangs publiceerde van actrice/zangeres Karin Bloemen waren niet nieuwswaardig en dienden alleen om "het ontblote lichaam van Bloemen tegen haar zin tot een bezienswaardigheid te maken". Dat oordeelde de rechter in Amsterdam maandag. Het blad moet Bloemen wegens de publicatie 2500 euro schadevergoeding betalen.

De actrice had een schadevergoeding van 30.000 euro geëist, maar dat vond de rechter te gortig. Volgens de rechter heeft Bloemen alleen immateriële schade geleden en volgens vroegere vergelijkbare gevallen geldt dan een schadebedrag van ongeveer 2500 euro. De rechter beschouwt het bedrag als voorschot van de vergoeding die in een eventuele bodemprocedure wordt toegewezen.

Weekend moet in het eerstvolgende nummer van het blad op de voorpagina melden dat er een rectificatie op pagina 3 is te vinden. Op die bladzijde moeten de makers melden dat de fotoreportage onrechtmatig was, omdat deze een onevenredige inbreuk op Bloemens privacy maakte.

Een Nederlandse toerist nam de bewuste foto's op Jamaica. Bloemen was daar op vakantie en verbleef op een naaktstrand. De toerist verkocht de opnames aan Weekend die er zinnen als 'Wat niemand mocht zien' en 'Karin Bloemen als Eva, maar zonder vijgeblad' bij plaatste. Volgens de rechter valt niet in te zien welk publiek belang is gediend met publicatie van de naaktfoto's, anders dan "het wekken van een zekere hilariteit over Bloemens blote lichaam".

Tijdens de zitting verdedigde Weekend zich door te stellen dat Bloemen een publiek figuur is en dat zij daarom zoiets maar moet slikken. Het zou gebruikelijk zijn dat in roddelbladen vakantiefoto's van bekende persoonlijkheden worden afgedrukt, veelal in situaties waarin zij nauwelijks gekleed zijn. "Als er al sprake is geweest van inbreuk op de privacy van Bloemen dan was deze gering: de foto's zijn onscherp en decent", stelde Weekend ter zitting.