AMSTERDAM - Een serie bezoeken aan de tandarts houdt Lil Wayne voorlopig nog even uit de gevangenis.

De rapper met de vele gouden tanden kreeg dinsdag van de rechter uitstel van zijn gevangenisstraf omdat hij een 'tandheelkundige ingreep' moet ondergaan. Of de ingreep iets te maken heeft met de versierselen in zijn mond is onbekend.

De 27-jarige rapper zou in de zitting eigenlijk te horen krijgen hoelang hij moet brommen voor zijn veroordeling wegens illegaal wapenbezit.

Volgens zijn advocaat moet hij echter eerst een serie van ingrepen aan zijn gebit afmaken. Dat zou al voltooid moeten zijn, maar zijn tandarts zou voor liefdadigheidswerk in het buitenland zijn.

Wat de ingreep precies inhoudt wil de advocaat niet zeggen. "Het gaat hier om een medische situatie, die net als bij iedereen, gewoon behandeld moet worden."

Straf

De vaststelling van de hoogte van de straf zal nu pas op 2 maart plaatsvinden. Wayne kan maximaal een jaar achter de tralies verdwijnen.

Lil Wayne ontkende eerst schuldig te zijn aan wapenbezit, maar in ruil voor strafvermindering gaf hij uiteindelijk toch toe. In 2007 werd in de toerbus van de rapper een pistool gevonden tijdens een politiecontrole.