AMSTERDAM - Cardioloog Conrad Murray is officieel aangeklaagd in verband met de dood van Michael Jackson. De 56-jarige lijfarts wordt verdacht van dood door schuld.

Volgens zijn advocaat houdt de arts vol onschuldig te zijn. Hij was de laatste persoon die de toen 50-jarige Jackson in leven heeft gezien.

Justitie verdenkt Murray van het 'onwettig en zonder opzet doden van Michael Joseph Jackson' citeert entertainmentwebsite TMZ uit de aanklacht.

De King of Pop stierf op 25 juni als gevolg van een overdosis propofol. Zijn lijfarts diende het verdovende middel toe. Als Murray veroordeeld wordt wegens dood door schuld, hangt hem een celstraf van maximaal vier jaar boven het hoofd.

Maanden

Volgens rechter Keith Schwartz gaat het nog maanden duren voordat het strafproces tegen Murray kan beginnen. De rechter bepaalde maandag dat de arts op 5 april opnieuw moet voorkomen.

Het proces begint dan overigens nog niet. Het gaat dan om een voorbereidende zitting, zo meldden Amerikaanse media.

Beperkingen

Rechter Schwartz legde Murray in de aanloop naar zijn proces een aantal beperkingen op bij het uitoefenen van zijn vak. Zo mag hij tot nader order geen zware slaap- of verdovingsmiddelen voorschrijven of toedienen aan zijn patiënten. Jackson overleed aan een hartstilstand, nadat hij een reeks medicijnen had gebruikt, waaronder het slaapmiddel propofol.

Bij de zitting waren maandag de ouders van Jackson en enkele van hun kinderen aanwezig. Buiten de rechtszaal hadden zich ook een aantal fans van de overleden 'King of Pop' verzameld.

Zij riepen 'moordenaar' en 'Gerechtigheid voor Michael' toen de verdachte onder escorte van een aantal politieagenten arriveerde bij de rechtbank.

Cel

Als Murray uiteindelijk schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal vier jaar cel krijgen. Het onderzoek tegen de arts duurde maanden.

Hij mag de behandeling van zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, tegen het betalen van een borgsom van 75.000 dollar (55.000 euro). De arts moest ook zijn paspoort inleveren.