AMSTERDAM - Tatjana Simic, radio-dj Daniël Dekker, George Baker en Johnny Logan vormen zondag de vakjury bij het Nationaal Songfestival. Dat maakte de Tros woensdag bekend.

Het viertal beslist samen met het studiopubliek welke kandidaat Nederland mag vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2010 in Noorwegen.

Simic werd onder het mom van 'Oostblokdeskundige' als tactische spil aangetrokken. De laatste jaren scoorden landen uit Oost-Europa opvallend hoog tijdens het liedjesfestival. Johnny Logan won het Songfestival driemaal voor Ierland.

Verliefd

Vijf kandidaten studeerden onder begeleiding van een bekende Nederlandse zanger ieder een eigen versie in van het nummer 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie', geschreven door Pierre Kartner.

De stem van elk jurylid weegt mee voor twintig procent, het studiopubliek krijgt ook een vijfde deel in de beslissing.

Konings

Dinsdag werd bekend dat Corry Konings, coach van kandidaat Marlous Oosting, afhaakt in de race. Volgens de regels van de Tros betekent dat ook het einde van de deelname van Marlous.

De manager van Marlous laat weten dat zijn pupil zondag gewoon op het podium staat. De Tros zegt nog op het verlossende telefoontje van de manager te wachten.