AMSTERDAM - Filmproducent Klaas de Jong eist 15.000 euro immateriële schadevergoeding van acteur Maarten Spanjer, die de Friese ondernemer herhaaldelijk in interviews een oplichter heeft genoemd.

De Jong wil eveneens dat Spanjer zijn uitlatingen rectificeert in onder meer RTL Boulevard en de Leeuwarder Courant.

Dat bleek dinsdag tijdens het kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, dat de producent van de Kameleonfilms en De hel van '63 had aangespannen tegen Spanjer.

De acteur investeerde 12.500 euro, de helft van zijn honorarium, in Kameleon 2.

Geen winst

De veelbekeken film maakte geen winst en Spanjer kreeg slechts een gedeelte van zijn investering zonder rendement terug.

Bovendien gaf Spanjer nooit toestemming voor het gebruik van beelden van zijn personage boerenknecht Gerben in de Kameleonmusical en de bijbehorende dvd.

De Jong heeft de rekening van 1250 euro die Spanjer hem daarvoor stuurde, nooit voldaan.

Reputatie

De producent daarentegen zegt dat zijn reputatie grote schade lijdt door de in zijn ogen ongefundeerde uitspraken van Spanjer. Hij ondervindt grote hinder van de ''stelselmatige beschuldigingen'', zowel privé als zakelijk.

Advocaat Jaap Versteeg betoogde tijdens de zitting dat het gezin van De Jong gebukt gaat onder de ''ernstige beschuldigingen'' die Spanjer deed na de première van de elfstedentochtfilm De hel van '63.

Oplichters

In RTL Boulevard deed Spanjer er onlangs nog een schepje bovenop. ''Het zijn geen filmmakers, het zijn grootgeldverdieners annex oplichters'', sprak de acteur in een reportage, die door 1,3 miljoen mensen is bekeken.

De Jong zegt naar aanleiding van de tv-uitzending nog meer schade te hebben geleden en vermeerderde zijn eis dinsdag vlak voor de zitting met de immateriële schadevergoeding van 15.000 euro.

''Wie kaatst kan de bal verwachten'', zei De Jongs advocaat Jaap Versteeg.

Steun

Spanjer kreeg dinsdag veel steun van crewleden die ook nog geld van De Jong te goed hebben.

Spanjers advocaat Keje Molenaar wilde met de steunbetuigingen van deze schuldeisers aantonen dat Spanjer recht van spreken heeft.

De acteur zelf is perplex: ''Ik vind het nog steeds oplichters. Het is de omgekeerde wereld. Als ik de rechtszaak win, krijg ik nog steeds niets. En als hij wint, moet ik betalen.''

De rechter doet 18 februari uitspraak.