AMSTERDAM - Zie je Sylvester Stallone, dan denk je aan Rambo. Toch staat de 63-jarige spierbonk liever met een penseel in zijn hand dan met een snelvuurkanon. Hij vindt schilderen uiteindelijk veel rustgevender dan films maken.

Sly is al zo'n dertig jaar amateurschilder. Onlangs ging een van zijn werken voor ruim vijftigduizend dollar over de toonbank.

De belangrijkste reden waarom hij zo van schilderen houdt is dat hij dan het eindresultaat helemaal zelf kan bepalen. Bij films maken is het altijd een kwestie van de studiobazen behagen.

Compromissen

"Films zijn altijd een afspiegeling van de gedachtes van drie- of vierhonderd verschillende mensen," zo zegt Sly tegen de Britse krant The Times. "Dat betekent dus dat je altijd compromissen moet sluiten. Dan raak je altijd een deel van de essentie kwijt. Uiteindelijk heb je dan soms nog maar veertig of vijftig procent over van wat je eerst voor ogen had."

"Bij schilderen ligt dat anders, dat doe je helemaal zelf. Maar als het fout gaat, kun je niemand anders de schuld geven. Ik maak de beste kunst als ik ongelukkig of verward ben. Happy art, dat werkt voor mij gewoon niet."