AMSTERDAM - Roman Polanski en zijn echtgenote Emmanuelle Seigner klagen twee Franse dagbladen en twee tijdschriften aan wegens inbreuk op privacy. Ze willen dat de media-aandacht voor de slepende incestzaak tegen Polanski 'per direct' stopt.

De filmregisseur klaagt de Frans media in totaal voor 150 duizend euro aan. Polanski eist 55 duizend euro van het blad VSD dat foto's van zijn kinderen publiceerde.

Van weekkrant Le Dimanche wil de 76-jarige tienduizend euro omdat de krant hem fotografeerde in zijn chalet in de Zwitserse Alpen.

Tijdschrift Voici wordt eveneens aangeklaagd voor tienduizend euro omdat het Polanski's vrouw op straat fotografeerde. Le Parisien wordt aangeklaagd voor 75 duizend euro.

Incestzaak

Polanski in september in de Zwitserse stad Zürich aangehouden wegens een incestzaak uit 1977 die nog tegen hem loopt in de Verenigde Staten.

De regisseur pleitte destijds schuld aan onwettige seks met een 13-jarige meisje, maar vluchtte naar Frankrijk voordat Amerika hem kon berechten.

Amerika wil hem uitgeleverd hebben, Polanski vecht dat aan. Momenteel staat Polanski onder huisarrest in zijn chalet in de Alpen.