LOS ANGELES - Een Japanse zakenman mag van de rechter drie jaar lang niet in de buurt komen van popster Britney Spears (21). Volgens de rechter is de man geobsedeerd door de Amerikaanse zangeres. Dat meldden verschillende Amerikaanse media woensdag.

Spears spande een rechtszaak aan tegen de 41-jarige Masahiko Shizawa, die nu op 274 meter (300 yard) afstand moet blijven. Hoewel de man Spears honderden brieven schreef en foto's stuurde, vindt hij zichzelf slechts een enthousiaste fan. De rechter achtte echter bewezen dat Shizawa de zangeres lastigviel en dat er sprake was van emotionele schade.

Spears vroeg de rechter eind 2002 om een straatverbod voor de Japanner en verklaarde dat hij contact met haar zocht bij haar ouderlijk huis en bij twee van haar eigen woningen. Ook zou hij haar foto's hebben gestuurd met de tekst 'I'm chasing you' (ik zit achter je aan).

Shizawa, een computerprogrammeur en uitvinder, keerde naar zijn geboorteland terug toen zijn visum verliep. Hij kwam al gauw weer naar de Verenigde Staten, waar de rechtszaak tegen hem werd hervat. Volgens zijn advocaat is hij niet gevaarlijk en berust het incident op misverstanden door het cultuurverschil. Shizawa zou slechts verliefd zijn op Spears.

Vrijdag nog verklaarde de vrouw van de gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland, Kendel Ehrlich, dat ze Spears wilde neerschieten. Ze zei vervolgens wel dat haar opmerkingen met een korreltje zout moeten worden genomen.

Mevrouw Ehrlich sprak op een bijeenkomst over huiselijk geweld over de negatieve invloed van Spears op de jeugd. De gouverneursvrouw sprak over hoe belangrijk het is dat kinderen naar school blijven gaan en verklaarde daarna dat ze, als ze de kans had, Britney Spears zou neerschieten omdat ze het verkeerde voorbeeld zou geven.