AMSTERDAM - Een van de bestbetaalde televisiepersoonlijkheden van de BBC, de 49-jarige Jonathan Ross, verlaat de Britse omroep vijftien maanden na een rel over een serie obscene telefoongrappen.

De presentator heeft donderdag gezegd dat hij niet gaat onderhandelen over zijn contract dat in juli afloopt.

In oktober 2008 werden Ross en cabaretier Russell Brand geschorst door de omroep, nadat ze obscene voicemails hadden achtergelaten op het antwoordapparaat van acteur Andrew Sachs, bekend van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de serie Fawlty Towers. De telefoontjes zorgden voor duizenden klachten.

Ross is een van bekendste gezichten van de BBC en geruchten gaan dat hij jaarlijks een salaris van zes miljoen pond (bijna 6,7 miljoen euro) opstrijkt. De omroep wil dit bedrag niet bevestigen.

Belastingbetaler

De BBC staat onder druk om de salarissen van tv-talenten terug te dringen, omdat het een publieke omroep is en de salarissen feitelijk betaald worden door de belastingbetaler.

Ross is host van een talkshow en een filmprogramma en presenteert in het weekend een radioprogramma. Hij is populair geworden door zijn improvisatietalent en zijn schuine grappen, maar haalde zich daarmee ook de kritiek van veel mensen op de hals.

Zij menen dat zijn humor smakeloos is. Ross verklaarde dat zijn beslissing niets te maken heeft met geld.