LOS ANGELES - De advocaat in Los Angeles van de Pools-Franse filmmaker Roman Polanski, Chad Hummel, heeft woensdag de rechter in de Californische metropool gevraagd de strafmaat in een zaak uit 1977 zonder aanwezigheid van de veroordeelde Polanski te bepalen.

Rechter Peter Espinoza wijdt 22 januari een zitting aan het verzoek. De aanklagers in Los Angeles willen dat de 76-jarige Polanski naar de stad komt om voor de rechter te verschijnen.

In 1977 werd Polanski schuldig bevonden aan seksueel misbruik van een dertienjarig meisje. Het kwam nooit tot een bepaling van de strafmaat omdat de beroemde regisseur in 1978 naar Frankrijk uitweek.

Dat land heeft voor deze strafzaken geen uitleveringsverdrag met de VS. Polanski werd in september bij aankomst in Zürich aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie. Hij heeft momenteel huisarrest in een villa in Gstaad in afwachting van zijn mogelijke uitlevering.

Kans

De advocaten van Polanski zien in een uitspraak van een hof van beroep in Californië een kans voor hun cliënt om van deze stokoude zaak af te komen. Het hof bepaalde vorige maand weliswaar dat de zaak niet terzijde kon worden gelegd, maar erkende wel dat er destijds door justitie fouten zijn gemaakt.

Daarbij suggereerde het hof dat een veroordeling bij verstek deze zaak zou kunnen afronden. Destijds was er een afspraak met de aanklagers dat, in ruil voor zijn bekentenis, Polanski 42 dagen cel zou krijgen.

Die had hij al in voorarrest uitgezeten. Polanski nam toch de benen omdat hij vreesde dat de betrokken rechter zich niet aan die afspraak zou houden.