HILVERSUM - Acteur Frank Lammers is de winnaar van de Nationale Nieuwsquiz 2009, die de NRCV dinsdagavond uitzond.

Lammers, bekend van films als Zwartboek en Het Schnitzelparadijs, nam het in de finale op tegen oud-politicus Frank de Grave en publiciste Heleen Mees.

Lange tijd gingen Lammers en De Grave gelijk op. Pas na een verlenging kwam de acteur als winnaar uit de bus. Na drie keer deelnemen ging Lammers eindelijk met de trofee en de eretitel Nationale Nieuwskenner 2009 naar huis.

DSB

De deelnemers speelden drie rondes met vragen over het nieuws van het afgelopen jaar. Met filmpjes werd teruggeblikt op grote en minder grote gebeurtenissen van 2009, zoals het faillissement van de DSB Bank, de commotie rondom zeilmeisje Laura Dekker en de breuk tussen Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Mieke van der Weij en Harm Edens presenteerden deze vijftiende editie van de Nationale Nieuwsquiz. De juryvoorzitter was traditiegetrouw weer de voorzitter van de Tweede Kamer, in dit geval voor de derde keer op rij Gerdi Verbeet.

Vuijsje

Onder de 28 prominente Nederlanders die dit jaar deelnamen, bevonden zich onder anderen schrijver Robert Vuijsje, politica Mei Li Vos, nieuwslezeres Laïla Abid, zangeres Ellen ten Damme en journaliste Hanneke Groenteman.

Frank Lammers wint Nieuwsquiz