AMSTERDAM - De veiling van de instrumenten, kleding en andere memorabilia van Coldplay lijkt een groot succes te worden. Met nog vijf veilingdagen te gaan lijken de vier heren vele tienduizenden ponden op te gaan halen. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De eerste gitaar van frontman Chris Martin wordt hoogstwaarschijnlijk het topstuk van de veiling. Het hoogste bod staat zaterdag op bijna achtduizend pond (zo'n 8800 euro). Op het instrument werd al 72 keer geboden.

Ook de globe die te zien was op de albumhoes van de plaat 'Parachutes' zal voor veel geld van eigenaar wisselen. De 56e bieder heeft 7600 pond, ruim 8400 euro, over voor de wereldbol.

Kids Company

Coldplay maakte twee weken geleden bekend met een grote eindejaarsactie te komen. De vier Britten doen alle instrumenten, een groot deel van hun kleding en andere attributen van de hand. Fans en verzamelaars kunnen tot oudejaarsdag bieden op de spullen.

De opbrengst gaat naar Kids Company, een Britse liefdadigheidsinstelling die Coldplay al langer steunt.

Niet alle spullen van de band zijn even populair. Een speaker van bassist Guy Berryman bungelt onderaan de veiling. De teller voor het apparaat staat zaterdag op 255 pond, ruim 280 euro. Ook een aantal gesigneerde posters en albumhoezen behoren tot de minder populaire items.