AMSTERDAM - Het tv-personage Mien Dobbelsteen mag worden ingezet voor een reclamecampagne van huishoudproducten.

Dat heeft de rechter in kort geding donderdag bepaald.

Het personage Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen) is schoonmaakster in de tv-serie Zeg 'ns Aaa. In het verleden werd die reeks uitgezonden door de VARA, maar onlangs blies de commerciële zender RTL4 de serie nieuw leven in.

De VARA is rechtenhouder van de reeks, maar verleende RTL een sublicentie. RTL gaf op zijn beurt toestemming voor de reclamecampagne, maar volgens de VARA kon RTL die toestemming helemaal niet geven. De publieke omroep spande daarom een kort geding aan.

De rechter gaf de VARA gelijk, maar oordeelde dat de campagne al zo ver was gevorderd, dat die mocht doorgaan.

Licentie

''Voor het commercieel exploiteren van het karakter Mien Dobbelsteen heeft de VARA aan RTL geen licentie verleend'', herhaalde een VARA-woordvoerder donderdag. ''De VARA is in het vonnis op alle essentiële punten in het gelijk gesteld.

RTL heeft onbevoegd een sublicentie verstrekt aan Henkel voor een reclamecampagne. De rechter heeft, gelet op de financiële kosten die de fabrikant al heeft gemaakt, de huidige licentie voor deze ene keer toegestaan. Wel moet RTL aan ons schadevergoeding betalen.''

Vreemd

De advocaat van RTL, Jacqueline Schaap, vindt het een vreemd oordeel van de rechter. ''Dit is een vonnis dat de kool en de geit spaart. RTL had de licentie niet mogen geven, maar de actie mag toch doorgaan.

Ik ben het niet eens met de rechterlijke uitleg van de licentieovereenkomst. De VARA had duidelijk in de overeenkomst moeten zetten dat dit soort reclameacties niet tot de mogelijkheden behoren.

En ik vind dat de rechter het begrip merchandising ruimer moet uitleggen, zoals gebruikelijk is in de markt.''

Mien Dobbelsteen