AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam beslist donderdag of zeepfabrikant Henkel en RTL4 het typetje Mien Dobbelsteen van actrice Carry Tefsen uit Zeg 'ns Aaa mogen inzetten voor een grote reclamecampagne.

De rechtszaak is aangespannen door de VARA, die wil voorkomen dat 'hun' Mien Dobbelsteen volgend jaar weer huishoudproducten van Witte Reus zal aanprijzen.

De VARA stopte in 1993 na 212 afleveringen met de succesvolste Nederlandse comedy ooit en wil de serie volgend jaar herhalen.

RTL4 kocht vorig jaar de rechten voor het maken van een vervolgserie die in het voorjaar te zien was en verkocht buiten medeweten van de VARA om een sublicentie aan Henkel.

Vervolg

Indirect beslist de rechter donderdag over de toekomst van Zeg 'ns Aaa. Volgens RTL is de kans klein dat er nog een vervolg komt op de comedyserie rondom de dokterspraktijk als Henkel gedwongen moet afhaken als sponsor.

Naamsbekendheid

Henkel investeerde vier ton in een marketingplan rondom de propere huisvrouw met het doel te profiteren van haar naamsbekendheid. Onderdeel van de campagne is dat Dobbelsteen op 5,5 miljoen verpakkingen wordt afgedrukt.

Ondertussen zal RTL komend voorjaar het laatste seizoen van Zeg 'ns Aaa herhalen, inclusief de koninginnedaguitzending die dit jaar op 30 april niet op de buis kwam wegens de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn.

Mien Dobbelsteen