GRONINGEN - ''Het is een explosie van toffe dingen in het Glazen Huis'', zegt 3FM-dj Giel Beelen. Samen met Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt geniet hij op de Grote Markt in Groningen van alle acties voor 3FM Serious Request.

Van studenten die duizenden euro's doneren tot een klein meisje die de 6 euro door de brievenbus gooit die ze voor haar kerstrapport heeft gekregen.

Tot kerstavond zitten de 3FM-dj's in het Glazen Huis opgesloten om, zonder te eten, geld op te halen voor de bestrijding van malaria.

Volgens Beelen zijn ze in het huis terechtgekomen in een grote 'adrenalinerush'. ''Het verloopt met ups en downs'', legt hij uit.

''Ik voel me nu heel goed, terwijl ik maandagnacht twee keer vier uur heb gepresenteerd. De sapjes zijn smerig, maar blijkbaar heb je komkommer nodig om te kunnen blijven functioneren. De muziek, warme reacties en de mensen buiten slepen me erdoorheen.''

Geweldig

Het bevalt de presentatoren goed in Groningen. ''De mensen hier zijn echt geweldig'', aldus Beelen. ''Zelfs in het slechte weer dat we hadden, bleven ze staan met een pak sneeuw op hun hoofd. Soms dachten we, ga toch naar huis.''

Toch heeft de sneeuw er wel voor gezorgd dat Groningen slecht bereikbaar is voor de mensen uit de rest van het land. ''Ik denk dat het met beter weer nog veel drukker was geweest op de markt'', aldus Beelen.

Puur

De gezellige sfeer in en rond het huis is volgens Beelen de reden waarom de actie altijd zo succesvol is. ''Het is allemaal heel puur'', legt hij uit. ''Serious Request is geen grote entertainmentshow. Wij zijn gewoon onszelf en niks is van tevoren volledig uitgedacht. De basis is het draaien van aangevraagde plaatjes en de rest ontstaat als vanzelf. Hoewel we bezig zijn voor het goede doel, proberen we het wel op een leuke manier te doen. Het werkt verslavend, ook voor de kijkers.''

Roel van Velzen

Het hoogtepunt voor Beelen was tot nu toe het duet van Roel van Velzen en zangeres Miss Montreal. Dinsdagochtend zongen zij het nummer Merry Christmas van Slade met een door luisteraars bedachte tekst.

''Dat meisje met het kerstrapport was ook geweldig'', vervolgt Beelen. ''Voor haar was die 6 euro een heel kapitaal. Er gebeurt hier zoveel moois. Na kerst valt alles op zijn plek. Maar Serious Request is voor mij nu al geslaagd.''

Bekijk lezersfoto's van Serious Request op NUfoto.nl

Lees hier alles over de actie van 3FM