GRONINGEN - De multimediaproductie Via Viola van de Theatercompagnie wordt donderdagavond niet opgevoerd in de Stadsschouwburg van Groningen. Directeur T. van der Goot gelastte de voorstelling af omdat de kwaliteit volgens hem niet door de beugel kan.

Van der Goot zag de Vlaams-Nederlandse coproductie in Amsterdam en vond deze plat en eendimensionaal. Met zijn ongebruikelijke stap wil hij een discussie over de positie van theaterdirecteuren ontketenen. "Als een project mislukt is, moet je dat kunnen toegeven. Ik zou het publiek belazeren als ik een slechte voorstelling gewoon laat draaien", zegt hij.

De Theatercompagnie vindt de kritiek op Via Viola onterecht. "Wij staan vierkant achter onze voorstelling", laat woordvoerster C. Houweleeuw weten. De Theatercompagnie heeft met Van der Goot gesproken over zijn besluit. "We begrijpen zijn positie, maar vinden dat een tegenvallende voorstelling bij de risico's van het vak hoort", aldus Houweleeuw.

Regisseur Theu Boermans stelde de Nederlandse première van Via Viola een maand uit, omdat hij niet tevreden was over de Belgische première van de Vlaams-Nederlandse coproductie. De voorstelling kreeg slechte kritieken en enkele theaters annuleerden de voorstelling wegens tegenvallende kaartverkoop.

De Theatercompagnie is per 1 januari voortgekomen uit een fusie tussen DeTrust en Art&Pro. Zij kampt vanaf het begin met financiële problemen. Vorige week kreeg het gezelschap een interim-directeur die het tekort van 900.000 euro moet wegwerken. De Theatercompagnie onderhandelt nog met de Stadsschouwburg over het bedrag dat deze voor de afgelastte voorstelling moet betalen.