HILVERSUM - De NCRV-jeugserie SpangaS verhuist september volgend jaar naar het tijdstip waarop nu nog de jongerensoap ONM (BNN) wordt uitgezonden.

Daarmee wordt het aandeel kindertelevisie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met een half uur per dag uitgebreid, zei manager kinderprogrammering van de NPO, Suzanne Kunzeler, dinsdag.

Op dit moment stopt jeugdnet Z@PP (Ned. 3) elke dag om 19.00 uur. Vanaf september wordt dat 19.30 uur. ''Dat is een langlopende ambitie van mij'', erkent Kunzeler.

Later

''In deze tijd kijken kinderen langer tv dan voorheen en gaan ze ook wat later naar bed. Als programmamakers wil je je doelgroep bedienen op het moment dat ze voor het scherm zitten.''

Het eerdere besluit om met ONM te stoppen staat los van de beslissing om SpangaS te verhuizen, zegt de manager. ONM is bedoeld voor een oudere doelgroep dan SpangaS.

Pubers

Toch weet de jeugdserie ook veel pubers aan zich te binden, waardoor de verschuiving in het zendschema goed zal uitpakken, denkt Kunzeler. ''SpangaS heeft als doelgroep 9- tot 12-jarigen, maar doet het ook goed in de groep 13- tot 19-jarigen."

"Dat is een onverwachte bijvangst. We hopen beide doelgroepen voortaan nog beter te bedienen. Voor de jongste doelgroep gaan we samen met de KRO de serie Altijd Woensdagmiddag maken. Die komt op het huidige tijdstip van SpangaS te staan.'' De naam van dat nieuwe KRO-programma betreft overigens een werktitel.

ONM

De nieuwe serie en de extra bestelde afleveringen van SpangaS worden betaald uit het ONM-budget dat vrijkomt. Daarna blijft er ook nog geld over voor een nieuwe dramaserie die wordt ontwikkeld voor later op de avond op Nederland 3, aldus Kunzeler.

SpangaS is een crossmediale jeugdserie die draait om een groep leerlingen op het Spangalis College en alles waar kinderen zich mee bezig houden: van verliefdheid tot pesten, en simpelweg overleven op school.

Maatschappelijk

De serie is vooral populair door de manier waarop het (controversiële) maatschappelijke thema's aan de orde stelt. SpangaS wordt sinds september 2007 uitgezonden.

In 2008 won de serie de Gouden Stuiver en in 2009 de Beeld en Geluid Award. Ook werd de reeks afgelopen jaar genomineerd voor een Gouden Roos op het prestigieuze tv-festival in het Zwitserse Luzern.