AMSTERDAM - Bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam zijn maandagmiddag naar schatting 3000 mensen gekomen om afscheid te nemen van Ramses Shaffy.

Nog voordat de deuren om 16.00 uur opengingen, stond buiten het theater al een lange rij van fans en bewonderaars van de dinsdag overleden chansonnier. Sommigen hadden een bloemstuk of een roos bij zich om achter te laten bij Shaffy.

Shaffy ligt opgebaard in Carré, waar belangstellenden tot 19.00 uur langs de gesloten houten kist konden lopen om hem de laatste eer te bewijzen.

Verhalen

Hoewel buiten in de lange rij voor het theater veel verhalen voorbijkomen en liederen worden gezongen, is de sfeer binnen ingetogen. Soms heel emotioneel, dan weer wat vrolijker.

De gesloten blankhouten kist staat in de hal voor de ingang van de zaal. Hij is bedekt met rode rozen. Op de kist staat een foto van de zanger in zijn jonge jaren. In de loop van de middag komen er steeds meer bloemen, kaarsjes, kaarten en andere herinneringen bij te liggen. Buiten hangen de vlaggen halfstok.

Liesbeth List

Shaffy's goede vriendin Liesbeth List is binnen achter de schermen aanwezig, aldus Carré-directeur Hein Jens. De zanger heeft zelf niet vaak in het theater opgetreden.

''Een keer in een musical en bij een aantal specials'', weet de directeur. ''Maar hij was er altijd als Liesbeth (List) hier optrad.'' De zanger is de vierde persoon die vanuit Carré wordt begraven. Actrice Beppy Nooy senior, variétéartieste Heintje Davids en presentator Jos Brink gingen hem voor.

Jos Brink

Jong en oud komen afscheid nemen van de chansonnier. De 85-jarige Rita Dagmar uit Amsterdam vertelt dat haar ouders een café hadden in de Noorderstraat in de hoofdstad, waar Ramses Shaffy vroeger vaak kwam.

''Ik doe dit soort dingen altijd'', zegt ze over haar komst naar Carré. ''Ik was ook bij het afscheid van Jos Brink.''

Saai

''Ik vind het zo saai om hem in een kist te zien liggen'', zegt een man die naar eigen zeggen vele uren met de zanger in zijn stamcafé de Gelagkamer heeft doorgebracht. Hij heeft een gedicht geschreven voor Shaffy, dat hij binnen heeft voorgedragen.

Naast hem staat Hans Hamers, die vele herinneringen aan de artiest koestert. ''Toen ik een jaar of zeventien was, in de jaren zestig, kwam ik vanuit de provincie naar Amsterdam. Ik heb toen een paar weken bij Ramses gelogeerd. 

"Dat was een heel bijzondere, onstuimige tijd. Ik weet nog dat ik in een soort trance verkeerde en vrijwel altijd naakt rondliep. Zijn feesten duurden soms wel een week.'' Shaffy was verliefd op hem, verklapt hij. ''Maar ik kon zijn liefde niet beantwoorden.'' Volgens Hamers blijft de zanger voor hem in leven. ''Het is heel onwerkelijk dat hij dood is.''

'Hechte vriendschap'

Acteur John Peters kijkt terug op een''heel hechte vriendschap''. ''We zagen elkaar vroeger praktisch elke dag."

"Ik heb hem een paar maanden geleden nog bezocht in het Sarphatihuis. Het is een heel pijnlijk verlies.'' Peters vindt het jammer dat hij dinsdag niet bij de uitvaart mag zijn.

De 76-jarige zanger wordt in zeer besloten kring begraven. De locatie is niet bekendgemaakt.

Afscheid Ramses Shaffy